Η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά εκτροφεία, είτε σε κλειστές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη φυτική βλάστηση ή με τεχνητά σιτηρέσια. Η επιλογή του τρόπου εκτροφής και διατροφής των σαλιγκαριών εξαρτάται από το διαθέσιμο κεφάλαιο εγκατάστασης και λειτουργίας, την τεχνογνωσία του εκτροφέα, το επιχειρηματικό πλάνο και άλλους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος παραγωγός σαλιγκαριών θα πρέπει προτού ξεκινήσει τη δραστηριότητα εκτροφής, να γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που μπορούν να τη βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν εμπόδια σε αυτή.

Οι μέθοδοι εκτροφής των σαλιγκαριών περιλαμβάνει τους εξής τύπους:

  1. την εκτροφή ανοικτού τύπου , που είναι η εκτροφή σαλιγκαριών σε ανοιχτούς χώρους (περιφραγμένους όμως) όπου τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν μαζί με τα φυτά που τους αρέσει να τρώνε.
  2. την εκτροφή κλειστού τύπου που είναι η εκτροφή σαλιγκαριών σε κλειστούς χώρους όπως ένα διχτυοκήπιο και όπου τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από ξύλινες κατασκευές τύπου Λ ή σε συστήματα τύπου κουρτίνας. Το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών στα Εκτροφεία Κλειστού Τύπου είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. Καλαμπόκι, σόγια, σιτηρά και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών,
  3. την εκτροφή με μέθοδο κουρτίνας που πρόκειται για μια πολύ προχωρημένη και εντατική μέθοδος εκτροφής που γίνεται σε μια κατασκευή με κάθετες φωλιές,στις οποίες καταφεύγουν τα σαλιγκάρια για προστασία από το φως και ξεκούραση και η οποία λόγω της ανάπτυξης καθ΄ύψος δίνει περισσότερο ωφέλιμο χώρο από την κλασική εκτροφή κλειστού τύπου.

Κάθε σαλιγκάρι γεννά περίπου 85 αβγά και τα μικρά σαλιγκαράκια γεννιούνται μετά από 2-4 εβδομάδες. Συνήθως τα σαλιγκάρια γεννούν όταν έχει υγρασία και η πιο γόνιμη περίοδος τους είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο. Η περίοδος πάχυνσης (από τη γέννηση μέχρι την πώληση) διαρκεί από 7 μέχρι 14 μήνες,ανάλογα με το είδος εκτροφής.Τα σαλιγκάρια τρέφονται από τα φυτά που καλλιεργούνται στο εκτροφείο (ραδίκι,κοκκινογούλι,τεύτλο, λευκό σέσκλο, ηλίανθος και φύλλα λαχανικών).Ορισμένοι εκτροφείς συμπληρώνουν τη διατροφή και με ειδικό φύραμα ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Το σιτηρέσιο έχει μορφή αλεύρου και παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, την προσθήκη ιχνοστοιχείων και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών. Για να παραχθεί ένα κιλό σαλιγκαριών απαιτούνται 7-8 κιλά τροφής.

Η Ευρώπη είναι μια περιοχή της γης με μεγάλη κατανάλωση σε σαλιγκάρια και η αγορά της είναι ελλειμματική. Η κατανάλωση συνεχώς αυξάνεται, επομένως υπάρχει ζήτηση του προϊόντος. Στην Γαλλία, που θεωρείται ως η πρώτη χώρα κατανάλωσης σαλιγκαριών στην Ευρώπη, η κατανάλωση αγγίζει, σύμφωνα με κάποια στοιχεία, τους 40.000 τόνους, όταν η παραγωγή από τα εκτροφεία στη χώρα αυτή καλύπτουν τους 12.000 τόνους. Στην Ισπανία η κατανάλωση είναι κοντά στους 20.000 τόνους, με εγχώρια παραγωγή από εκτροφεία που κυμαίνεται στους 2.000 τόνους. Στην Ιταλία η κατανάλωση υπολογίζεται στους 15.000 τόνους (για την Ιταλία το Ιταλικό Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας, Κεράσκο Ιταλίας, δίνει κατανάλωση για το 2010 πολύ υψηλή, 37.500 τόνους).

Η παραγωγή σαλιγκαριών παγκοσμίως από εκτροφεία αντιπροσωπεύει μόλις το 15-20% της συνολικής κατανάλωσης. Οι ανάγκες της αγοράς καλύπτονται από όπως οι πρώην Ανατολικές χώρες της ΕΣΣΔ, Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία, κ.α.

Στην Ελλάδα τρία κυρίως είδη θεωρούνται εδώδιμα, τα Helix lucorum, Helix pomatia και Helix aspersa.

  • Το Helix lucorum έχει κέλυφος διαμέτρου 40-45 χιλ., ύψος 30-35 χιλ. και καστανό χρώμα σάρκας με πολλά μικρά φυμάτια. Το βάρος ενός ανεπτυγμένου ατόμου ποικίλλει από 20 ως 35 γραμμάρια.
  • Το Helix pomatia έχει κέλυφος με 35-55 χιλ. διάμετρο και ύψος 30-50 χιλ. και είναι το πιο δημοφιλές -εμπορικό σαλιγκάρι. Είναι υγρόφιλο και προτιμά περιοχές πλούσιες σε ασβέστιο. Ζει 4-7 έτη και έχει βάρος (αναπτυγμένο άτομο) 20-25 γραμμάρια.
  • Το Helix aspersa είναι μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Το χρώμα της σάρκας του είναι άσπρο – κιτρινωπό και έχει πολυάριθμα φυμάτια. Είναι υγρόφιλο και προτιμά ζώνες υψηλές, δροσερές, σκιερές και πλούσιες σε ασβέστιο. Το βάρος ενός ανεπτυγμένου ατόμου υπολογίζεται στα 20-25 γραμμάρια και ζει 4-7 έτη.